Historia
Tutustu osteopatian historiaan.
Osteopatian historia
Osteopatian on kehittänyt amerikkalainen lääkäri Andrew Taylor Still (1828-1917). Hän kehitti näkemyksen, jonka mukaan ihminen on kehonsa, mielensä, tunteidensa ja henkensä muodostama kokonaisuus. Still uskoi useimmista aikalaisistaan poiketen kehon kykenevän parantamaan itse itsensä erilaisista sairauksista, jos keho oli tasapainoisessa toiminnassa. Hän ryhtyi kokeilemaan käytännönläheistä parannuskeinoa hoitamalla potilaitaan omin käsin. Still nimesi hoidon osteopatiaksi (osteo= luusto, pathos= sairaus) vuonna 1874, sillä alunperin hän keskittyi hoidossa juuri luuston ja nivelten asentoon kehossa. Still kehitti osteopatiaa systemaattisesti vuosien ajan aina haastaen sekä omia että muiden käsityksiä ihmiskehon toiminnasta.
Osteopatian kehittymiseen ovat Stillin jälkeen vaikuttaneet monet osteopaatit. Eurooppaan osteopatian toi englantilainen fysiologi John Martin Littlejohnin (1865-1947), joka oli saanut Stilliltä apua vaivoihinsa. Parannuttuaan hän opiskeli itsekin Amerikassa osteopaatiksi ja myöhemmin lääkäriksi. Littlejohn perusti Euroopan ensimmäisen osteopaattikoulun, British School of Osteopathyn (BSO).
Suomeen osteopatiakoulutuksen toi Christer Pellas (1945-), joka opiskeli Lontoossa Andrew Still Collegessa osteopaatiksi ja myöhemmin jatko-opiskeli vielä Ruotsissa. Suomessa hän aloitti osteopatiakoulutuksen vuonna 1989 Luontaislääketieteen Instituutti Kaironissa Helsingissä.