Perusperiaatteet

Kehon rakenne ja toiminta ovat toisistaan riippuvaisia.

Kehon osat ovat pienimmästä solusta suurimpaan luuhun jatkuvassa dynaamisessa ja rytmisessä liikkeessä. Kehon jokainen elin tuottaa liikettä omassa rytmissään samalla kun tekee työtään. Nämä liikkeet ja niiden yhteyden osteopaatti tuntee käsillään.

Andrew Still kuvaa kehon toimivan koneen lailla. Kehossa on toisistaan riippuvia osia, jotka toimiessaan täydellisesti ovat oikeassa asennossa.  Esimerkiksi syvään hengittäminen voi olla vaikeaa, jos kylkiluut, pallea tai selkärangan osat eivät toimi kunnolla. Hengitysvaikeuksista taas voi seurata astmaa tai hengitysteiden tulehduksia.

Keho on yksi kokonaisuus

Kehon eri järjestelmät ovat sidoksissa toisiinsa. Verenkierto pumppaa verta kaikkiin kudoksiin ja elimiin. Hermojärjestelmä yhdistää kaikki kehon toiminnot. Kolmas järjestelmä muodostuu kudoksista jotka muodostavat sidekalvon. Sidekalvo on kudosten ympärillä oleva yhtenäinen suojakalvo, joka yhdistää kehon osat eri puolilta toisiinsa. Se ympäröi jokaista lihasta, elintä, hermoa ja verisuonta.

Kaikki nämä järjestelmät ovat riippuvaisia toisistaan. Häiriö yhdessä järjestelmässä voi aiheuttaa oireita toisessa. Osteopatiassa keho nähdään kokonaisuutena, minkä vuoksi osteopaatin antama hoito saattaa keskittyä eri paikkaan kuin missä kipu tai vaiva tuntuu.

Keholla on itseparannuskyky

Keho pyrkii säilyttämään tasapainon eri toiminnoissaan. Esimerkiksi verenpaine, verensokeri ja syke hakeutuvat luontaisesti normaaleihin raja-arvoihin. Jos kudokseen tulee vaurio tai ihoon haava, lääkäri voi auttaa paranemista puhdistamalla ja ompelemalla haavan. Varsinainen paraneminen tapahtuu kuitenkin kehon omien prosessien avulla.

Kehossa on kaikki tarvittava terveyden ylläpitämiseen ja parantumiseen. Toisinaan kehon toiminnoissa oleva häiriö tai epätasapaino voi kuitenkin hidastaa parantumista. Osteopaattinen hoito vahvistaa kehon itseparannuskykyä.

Etsitkö osteopaattia?